Världsmästerskapen i simning  -  Melbourne  17 mars  -  1 april,   2007

Försnack
Truppen
TV-tider
Start
sidan
Lör
17
Mars
Sön
18
Mars
Mån
19
Mars
Tis
20
Mars
Ons
21
Mars
Tors
22
Mars
Fre
23
Mars
Lör
24
Mars
Sön
25
Mars
Mån
26
Mars
Tis
27
Mars
Ons
28
Mars
Tors
29
Mars
Fre
30
Mars
Lör
31
Mars
Sön
1
april

På programmet i VM idag (klicka för startlistor/resultat):  Konstsim
Dagens sändningar i SVT:
Inga sändningar
Dagens sändningar i Eurosport:
Inga sändningar
Dagens sändningar i Radiosporten:
Inga sändningar
Dagens svenska highlights:
Inga svenskar i vattnet idag

____________________________________________________________________________

Idag inleds Världsmästerskapen i simidrotter - i Melbourne, Australien. Årets största simhändelse med VM-tävlingar i de fem simidrotterna konstsim, simhopp, vattenpolo, simning samt den sk Open Watersimningen, dvs simning i öppet vatten. VM kan du följa med hemsidan hela resan, från starten den 17 mars till den sista dagen, 1 april. Kommentarer och reportage har ett fokus på simning men förvänta dig kommentarer om även de andra idrotterna.....
_____________________________________________________________________________________

På dagens program står konstsim. Startlista och resultat hittar du längre upp på sidan.
_____________________________________________________________________________________

Siffror runt VM 2007

Antal deltagande länder - 173
Prispengar -  1.925.000 US dollars - 13.66 milj SEK Plus bonus för världsrekord - 25.000 US dollars
Mesta antalet deltagare - har China med 109 aktiva
Totala antalet aktiva 2195 st
Totala antalet domare/funktionärer - 1455 st
_____________________________________________________________________________________Inställt på grund av haj….

Igår pratade jag med Open Water-simmerskan Eva Berglund och för en stund sedan med Christer Junefelt. Det råder svåra förhållanden i St Kilda där tävlingarna går. Mycket blåst. Innan Eva kom till Melbourne från Brisbane där hon tränat blev havsträningen inställd en dag. Orsak - gissa - det var en haj. Hoppas den inte hittar hela vägen till St Kilda där Eva gör debut redan imorgon.

Hon väljer efter vissa taktiska diskussioner mellan henne och mig samt Christer att simma igenom 5 km och ta chansen att lära sig om de svåra förhållandena. De kan ju kvarstå tills Eva simmar sin huvuddistans. Jag stannar dock kvar enligt plan här i Caloundra och åker ner på måndag och följer hennes framfart på tisdagens 10 km.

Idag tränar de flesta dubbla pass. Therese Svendsen och Ida Marko Varga kände sig lite extra slitna. Det är lätt att man kör lite för mycket då träningen trots allt skiljer sig från hemma. Flera dubbla pass, kanske lite högre ambition än i vardagen. Det är lätt att bli sliten. Men det är nio dagar kvar så det finns massor av möjligheter att göra korrigeringar i planen.

Det är ju tre RAN tjejer i laget och den 3:e Gabriella körde 16x50 med fenor start minuten. Hon fick mig som hjälpreda med tidtagningen. Gabriella verkar ruggigt stark och genomförde alla femtiorna med bra teknik och hög fart. Roligt för mig att hålla i klockan, jag känner mig nästan mer hemma i den rollen än som förbundskapten, men då har jag ju verkat som simtränare i 14 år varav jag hade förmånen att jobba med landslaget under fem av dessa.

Vi bor väldigt idylliskt, vi kan sitta ute och käka vid en konstgjord sjö, massor av fåglar m m. När mörkret faller hör vi också massor av spännande ljud. Känns nästan overkligt. Det enda jag saknar i den lilla sjön är en krokodil. Men jag får nöja med fantasin än så länge och då ligger han där och spanar på mig. Som tur inser han nog något segt och gammalt kött är inget för honom. Värre är det för de vältränade simmarna där skulle han nog hugga in med förtjusning. Klockan är fyra lokal tid och vi har lite eftermiddagsfika innan andra passet startar 17.00. Ett pass som delvis kommer att simmas i elljus, härligt.
_____________________________________________________________________________________

Varje dag ger FINA ut ett Newsletter. Dagens upplaga hittar du här - klick

_____________________________________________________________________________________

Länkar
Tävlingarnas hemsida - klick
Internationella Simförbundet, FINAs hemsida -
klick

Text: Bo Hultén  Bilder: Bildbyrån